„Budúcnosť je pre mňa …“

Ako si predstavujeme budúcnosť?
Všetci máme svoje vlastné predstavy o tom, ako by mala vyzerať, akú by sme chceli, o akú sa snažíme.

Ako vnímajú budúcnosť ľudia s autizmom a ich blízki?

Odpovede prinesie naša májová kampaň, zameraná práve na tému autizmu. Chceme ňou priblížiť svet ľudí s poruchou autistického spektra (PAS) a ich rodín – prostredníctvom úprimných osobných vyjadrení o ich snoch, plánoch a vnímaní vlastnej budúcnosti.

Cieľom kampane „Budúcnosť je pre mňa … “ je predstavenie ľudí, ktorých každodenným životom je autizmus a zvýšenie povedomia o tejto téme v širokej verejnosti.

Počas celého mája budú postupne na Facebooku a Instagrame Nadácie Volkswagen Slovakia, ako aj na tejto webstránke, zverejňované vyjadrenia a príbehy ľudí s autizmom, ich rodín a profesionálov, ktorí sa venujú ľuďom s PAS. Súčasťou kampane budú aj odborné články a odkazy na súvisiace témy.

Autizmus na Slovensku

Presné číslo, koľko detí s autizmom žije na Slovensku, neexistuje.

Zo štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie WHO z roku 2012 vychádza, že zo 160 detí má 1 dieťa poruchu autistického spektra. Posledný zverejnený výskum CDC (Centers for Disease Control  and Prevention) z USA ukazuje, že v súčasnosti môže ísť až o 1 z 54 detí.  Na Slovensku evidoval Štatistický úrad k 31.12.2019 1,019 milióna detí do 18 rokov.

Vychádzajúc z týchto štatistík môžeme odhadovať, že na Slovensku žije 6 až 18 tisíc detí a mladých ľudí s autizmom.

Jednou z kľúčových vecí je pritom aj v tomto prípade včasná diagnostika, ktorá pomáha k pozitívnym výsledkom a rozvinutiu potenciálu každého dieťaťa.

Články

Autizmus a zmena myslenia_Mária Helexová (SPOSA BB)

Autizmus a rodina_Mária Helexová (SPOSA BB)

Vyjadrenia – Budúcnosť je pre mňa…