Naša inkluzívna škola = škola, ktorá je dostupná pre každé dieťa.

• Škola, ktorá skutočne vychádza v ústrety špecifickým potrebám všetkých detí a nerozdeľuje, koho prijme a koho nie.
  • Škola, ktorá pozitívne formuje mikrosvet našich detí.
  • Škola, kde môžu naše deti vyrastať a vzdelávať sa spoločne.

Grantový program „Naša inkluzívna škola“ je pilotný projekt Nadácie Volkswagen Slovakia zameraný na podporu inkluzívneho vzdelávania a transformácie základných škôl na komplexné inkluzívne školy. Jeho cieľom je prispieť k zmene – sprístupniť vzdelávanie všetkým deťom v konkrétnej lokalite, búrať sociálne bariéry a inšpirovať verejnosť pozitívne reagovať na rozmanitosť žiakov.

Projekt vychádza z realizovaných grantových programov Vzdelaním k integrácii a Budúcnosť aj s autizmom. Prepája výstupy z doterajších aktivít mimovládnych organizácií v  oblasti inklúzie a podporuje základné školy na ceste ku komplexnej inklúzii. Súčasťou projektu je prezentácia možností a významu inklúzie a rešpektujúceho prostredia rodičom i širokej verejnosti. Okrem priamych benefitov pre žiakov budú podporené školy zároveň slúžiť ako príklady dobrej praxe.

Microsite
www.nasainkluzivnaskola.sk

Videospot – Naša inkluzívna škola

Ciele grantového programu:

• Zabezpečiť predpoklady pre komplexné inkluzívne vzdelávanie všetkých žiakov
  • Umožniť realizáciu inkluzívnych opatrení a rozvíjanie inkluzívnej praxe
  • Podporiť inovatívne výchovno-vzdelávacie procesy a aktivizáciu žiakov, medzigeneračné, rovesnícke či zážitkové učenie
  • Podpora, prevencia a intervencia žiakov v riziku (zdravotné, sociálne znevýhodnenie alebo iné životné ťažkosti)
  • Podporiť rozvoj sociálno-psychologických kompetencií nielen žiakov so znevýhodnením
  • Podporiť odbúravanie rozličných bariér (sociálne, jazykové, kultúrne a i.) a zažitých stereotypov

Rozpočet a podpora 2023:

• max. 100 000 € / pre 1 základnú školu